Sparanghel

sparanghel

Stiati ca sparanghelul este de fapt un membru al familiei crinului? Planta are in pamant un rizom puternic, frunzele sunt reduse la solzi, iar ceea ce se dau drept frunze sunt de fapt ramificatii liniare ale tulpinii. Sparanghelul este plin de vitamina C, fibre, vitamina B si acid folic. Doar 5 bucati de sparanghel fiert contin 2 grame de proteine.

Nutrienti in sparanghel

Sparanghelul este o sursa uimitoare de fier, fibre si chiar calciu si vitamina A. Doar 4 fire de sparanghel fiert contin urmatoarele substante nutritive:

VITAMINE:
Vitamina A – 604 iu
Vitamina C – 4.6 mg
Niacina – 65 mg
Acid folic – 89 mcg
Vitamina B1 (tiamina) – 09 mg
Vitamina B6 – 62 mg
Vitamina E – 9 mg
Vitamina K – 30 mg

Contine si alte vitamine dar in cantitati reduse.

MINERALE:
Potasiu – 134 mg
Fosfor – 32 mg
Magneziu – 8 mg
Calciu – 14 mg
Sodiu – 8 mg
Fier – 0.55 mg

Contine mangan zinc, si altele.

Cand pot introduce sparanghel  in alimentatia bebelusului?

Sparanghel, ca si broccoli sau conopida, nu ar putea fi o alegere buna pentru una dintre primele  legume in hrana copilului. Sparanghelul poate provoca gaze si poate fi un pic cam greu de digerat pentru o burtica mica. Cel mai bine este ca acesta sa fie dat un copil intre 8-10 luni. In cazul in care copilul dumneavoastra a avut orice probleme digestive, cel mai bine ar fi sa se introduca sparanghel in dieta, mai bine mai tarziu decat mai devreme.

Ca orice recomandare legata de varsta, nu exista nici un rau in a incerca sparanghelul ca si hrana a copilului mai devreme de cele 8 luni. Tineti cont totusi de faptul ca unele persoane considera ca sparanghelul le da copiilor un pic de balonare; atentie la aceste simptome cand hraniti copilul cu aceasta leguma.

Cum sa alegem sparanghelul perfect pentru mancarea bebelusului!

Sparanghelul nu este una dintre acele alimete considerate contaminate cu tot felul de pesticide, totusi alegerea unor produse organice este una personala.

In general sparanghelul se gaseste ca si buchet (legatura). Se recomanda alegerea unei legaturi ce contine fire egale atat ca lungime cat si ca grosime pentru ca acestea sa se gateasca in acelasi timp.

Atentie si la varfurile sparanghelului.  Aceste mici “flori” trebuie sa fie ferme, in nici un caz moi. Se gaseste in diferite culori (verde, alb sau violet), insa nu exista diferente de gust, asa ca puteti alege orice culoare va place.

Cel mai bun mod de a gati sparanghel  pentru bebelus!

Se recomanda indepartarea capetelor inferioare ale legume. Se poate recurge si la cojirea acesteia, dar este un process minutios ce necesita timp si rabdare. De aceea metoda de rupere este foarte buna.

Sparanghelul proaspat se gateste intr-o cantitate mica de apa fierbinte pana cand se inmoaie. Se poate de asemenea rumeni in tigaie timp de 5-8 minute.

Retete sparanghel:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s