Morcov

morcov

Morcovi au continut bogat in beta-caroten. Beta caroten este un Carotenoid. Carotenoide sunt un set de pigmenţi misterios colorate numite carotenoide pro vitamina A,carotenoide care pot fi convertite în vitamina A. Vitamina A este foarte importanta in dieta unui copil în curs de dezvoltare.

Nutrienti in morcov ( un morcov fiert)

VITAMINE:

Vitamina A – 13286 IU
Vitamina C – 1.8 mg
Niacina – .4 mg
Acid folic – 11 mcg
Pantotenic Acid (vitamina B5)- .2 mg
Vitamina B6 – .2 mg

Contine si alte cateva vitamine in cantitati mici.

MINERALE:

Potasiu – 177 mg
Sodiu – 51.5 mg
Calciu – 24 mg
Fosfor – 23.4 mg
Magnesiu – 10 mg
Fier  – .48 mg

De asemenea contine mici cantitati de seleniu, mangan, cupru si zinc.

Cand pot introduce morcovul  in alimentatia bebelusului?

Morcovul este prima leguma care se introduce in alimentatia bebelusilor cand se incepe diversificarea alimentatiei. Morcovul poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni. Ar putea fi introdus mai devreme doar cu acordul pediatrului. Un motiv bun pentru a nu te grabi cu introducerea morcovului inainte de 6 luni este acela ca sunt o sursa de nitrati, substante periculoase pentru sanatatea bebelusului.

Cum sa alegem morcov perfect pentru mancarea bebelusului!

Alege morcovi de culoare intensa si coaja foarte neteda. Culoarea ar trebui sa fie de un portocaliu limpede si intens, ceea ce indica o cantitate mare de beta-caroten. Frunzele ar trebui sa fie proaspete si de un verde intens. Morcovii mici sunt mai fragezi. Depozita-ti in frigider isi maresc durata de pastrare. Morcovii se gasesc tot timpul anului. Perioada de varf este vara. In afara sezonului poti alege morcovii congelati acestia fiind o alegere mai buna din punct de vedere nutritional decat morcovii depozitati pe o perioada lunga de timp.

Avand in vedere ca morcovul face parte din cele 15 cele mai contaminate cu pesticide alimente orienteaza-te pe cat posibil spre surse ecologice.

Cel mai bun mod de a gati morcov pentru bebelus!

La inceputul diversificarii alimentatiei morcovul se introduce in supa de legume. Se ofera sub forma de piure de morcovi in combinatie cu alte legume din supa.

Mai tarziu se poate oferi si sub forma de suc de morcovi. Cantitate de suc creste treptat. Azi o lingurita, maine doua … pana se ajunge la o cantitate de 30 ml. Este recomandat ca legumele sa fie gatite pana la varsta de 1 an sau pana la momentul la care bebelusul mesteca mancarea foarte bine.

Spala morcovii bine si indeparteaza coaja, aceasta are un gust amarui. Piureul il poti face din morcovi pusi la aburi 30-40 de minute sau fierti. Gatitul la aburi este cea mai indicata metoda de preparare a alimentelor doarece pastreaza cele mai multe substante nutritive iar almentele isi pastreaza cel mai bine aroma.

In cazul in care bebelusul tau are probleme cu constipatia este bine sa nu ii dai o cantitate prea mare de pulpa de morcov. Pe de alta parte un consum mare de morcovi la copii mici ar putea duce la formarea unor depozite galbene-portocalii sub piele, nepericuloase insa pentru sanatate.

Retete morcov:

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s