Cartof

Raw potatoes

Valoarea nutritionala a cartofului nu este atat de ridicata. Cartoful are cantitati respecatbile de vitamina A si vitamina C cat si  potasiu,dar dee asemenea acesta contine si foarte mult amidon destul de greu de digerat de sistemul digestiv al bebelusui.

Nutrienti in cartof ( 1 cartof marime medie gatit):

VITAMINE:

Vitamina A – 0 IU
Vitamina C – 20 mg
Niacina – 2.17 mg
Acid folic – 14 mcg
Vitamina B1 (thiamine) – .16 mg

Contine si alte cateva vitamine in cantitati mici.

MINERALE:

Potasiu – 610 mg
Fosfor- 78 mg
Magnesiu – 39 mg
Calciu – 8 mg
Sodiu – 8 mg
Seleniu – 5.7 mg
Fier – .55 mg

Contine zinc,mangan si altele.

Cand pot introduce cartoful  in alimentatia bebelusului?

Din cauza nivelului scazut de nutrienti si a continutului ridicat de amidon (carbohidrati),cel mai bine ar fi sa nu introducem cartoful in dieta bebelusului mai devreme de 8 – 10 luni. Avand in vedere ca nu reprezinta de obicei  un risc de alergie puteti sa introduceti cartoful si de la 7 luni daca doriti dar nu mai devreme.

Cartofii cu miezul alb, galben sau roz contin in mare, acelasi procent de substante nutritive: putine proteine, fibre, o cantitate scazuta di vitamine B, potasiu si calciu.
Cartofii contin vitamina C si pentru a pasta cat mai mult din aceasta este recomandat sa fie gatiti in coaja. Substantele nutritive se gasesc in coaja si in zona aflata imediat sub coaja.

Cum sa alegem cartoful  perfect pentru mancarea bebelusului!

Cumpara cartofi de marime medie, uniformi, tari si bine definiti. Coaja ar trebui sa fie tare. Cartofii noi sunt culesi cand sunt tineri, coaja lor fiind subtire se desface usor. Cartofii se pastreaza in locuri racoroase si uscate. Cartofii ar putea fi puternic contaminati cu pesticide asa ca in masura in care este posibil cumpara cartofi ecologici.

Cel mai bun mod de a gati cartoful pentru bebelus!

Pentru piureul de cartofi spala bine cartofii si pune-i in apa intregi cu tot cu coaja. Daca ii pui in cuptor, inteapa-i inainte cu furculita si lasa-i la o temperature de 150 grade C, timp de 30-45 de minute. Sau curata-i de coaja si pune-i la aburi pentru cel putin 30 de minute. Oricum i-ai gati, pregateste apoi un piure fin la care poti adauga ulei de masline sau putin unt.

Cartofii se asociaza bine cu cereale, sau cu alte legume precum: morcovi, pastarnac, fasole verde, mazare, linte.

Retete cartof:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s