Dovleac

dovleac

Știați că dovleci sunt de fapt fructe. Mulți dintre noi cred că dovleacul este un fruct, asa ca este pus in categoria Fructe. Desigur, există, de asemenea mulți oameni care cred că dovleacul este o leguma.

Voi in ce categorie incadrati dovleacul?

Dovleacul este o sursa excelenta de beta-caroten, o forma a vitaminei A. Textura cremoasa a dovleacului copt va fi cu siguranta pe placul bebelusului tau. O culoare portocaliu-inchis indica un continut bogat de vitamina A.

Nutrienti in 1 ceasca de dovleac gatit

VITAMINE:
Vitamina A – 12230 IU
Vitamina C – 11.5 mg
Vitamina K – 2.0
Acid folic (important in timpul sarcinii) – 22 mcg
Niacina – 1.01 mg

MINERALE:
Potasiu – 364 mg
Fosfor – 74 mg
Magnesiu – 22 mg
Calciu – 37 mg
Sodiu – 2 mg
Fier – 1.40 mg

De asemenea contine mici cantitati de mangan, cupru si zinc.

Cand pot introduce dovleac  in alimentatia bebelusului?

Dovleacul poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni neavand riscuri alergenice. Beta-carotenul, denumit si provitamina A, odata ajuns in organism prin aport alimentar este transformat de ficat in Vitamina A. Vitamina A contribuie la profilaxia si ameliorarea tulburarilor de vedere, creste rezistenta organismului fata de infectiile cailor respiratorii si este un factor important in mentinerea sanatatii pielii, a parului, danturii si gingiilor.
Alaturi de vitaminele C si D, vitamina A stimuleaza activitatea sistemului imunitar si are un rol important in profilaxia cancerului. Beta-carotenul accelereaza dezvoltarea fizica si creste rezistenta sistemului osos. Toate acestea sunt motive sa incluzi cat mai des dovleacul in alimentatia celui mic.

Cum sa alegem un dovleac perfect pentru mancarea bebelusului!

Bostanii pentru gatit sunt usor diferiti decat cei folositi in scop decorativ. Atunci cand ii alegi, orienteaza-te mai degraba spre dovleci  de marimi mici si medii, mai degraba decat spre cei foarte mari. Cei mai buni bostani pentru gatit sunt cei de maxim 3-4 kilograme.                                                                                                                                                   Cauta dovlecii bine copti, care sa nu aiba puncte verzi ramase pe coaja, mai ales daca vrei sa ii folosesti in termen destul de scurt. In cazul in care ii vei utiliza peste mai multe luni, atunci se poate sa nu fie foarte copti.
Verifica-le coada: bostanii buni au coada inca verde si cu niste tepi mici. Atunci cand ii ridici, nu ii lua de coada, pentru ca aceasta sa nu se rupa si sa lase o gaura in interior.Intoarce bostanul pe toate partile si asigura-te ca nu are pete, zone moi sau lovituri care sa ii afecteze miezul. Fereste-te de cei cu coaja foarte groasa si cu multe striatii, atunci cand vei vrea sa il cureti sau tai, vei avea probleme in a face acest lucru.Nu ocoli dovlecii cu coaja foarte tare, pentru ca acestia pot adaposti un miez foarte dulce si fumat .

Cel mai bun mod de a gati dovleac  pentru bebelus!

Taie dovleacul in jumatate, apoi felii, indeparteaza semintele si pune-l la copt, in cuptor, la 150 grade C pentru 50-60 de minute, pana devine moale. Inchide cuptorul si lasa dovleacul acolo pentru a ajunge la o temperatura mai scazuta, apoi regateste o pasta fina si serveste-o bebelusului.

Poti pastra cuburi de dovleac copt neconsumat in congelator pentru maxim o luna. Dovleacul se asociaza bine cereale, iaurt sau cu fructe precum: mere, banana, afine, piersici.

Retete dovleac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s